Vouwdeuren
Producent van de Compact deur
child.Name

Waarschuwingslicht redt levens

maandag, 22 mei 2017
Het is spitsuur op een maandagmiddag midden in de zomer, de straat krioelt van de fietsende scholieren, moeders met kinderen voor en achter en een boodschappentas aan het stuur, vrachtwagens die hun weg zoeken naar het bedrijventerrein in de buurt. Ondertussen proberen de auto’s er tussendoor te schieten om maar niet een paar seconden te hoeven wachten.

 

Niemand ziet de grote deur opengaan van de ambulancepost, pas op het moment dat de ambulance de zwaailichten en sirene aanzet, schrikken alle weggebruikers en proberen een veilig heenkomen te vinden, weg van de uitrit van de ambulance...het gaat net goed, de automobilist wordt net niet geraakt door de vrachtwagen en ontwijkt de scholier die uitwijkt voor de bakfiets die plotseling stilstaat….een gewone maandagmiddag….

 

Procollen en veiligheid

Als je denkt aan veiligheid bij ambulanceposten, is het eerste wat vaak in je op komt protocollen en procedures,  hoe is het met de hygiene, is alles wel schoon en goed ontsmet. En als je verder denkt komen daar ook de speciale kleding bij, reflecterend en opvallende kleuren, de handschoenen en mondkapjes om mensen veilig te kunnen behandelen.

Brandweer Hoevelaken binnenzijde

Veiligheid boven alles?

Waar echter niet aan gedacht wordt is de veiligheid in en rondom de ambulancepost . Hoe zit het met de verkeersituatie rondom de uitrit?  Is er sprake van een fietspad of trottoir? Of kom je gelijk uit op de doorgaande weg? Allemaal vragen die bij het ontwerp of ombouw van het gebouw van belang zijn.

 

 

Gevaarlijke situatie

Op verschillende plekken wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een waarschuwingsbord dat weggebruikers waarschuwt voor uitrukkende hulpdiensten. De bemanning van de ambulance drukt op de knop naast de bediening van de deur waarmee het bord wordt geactiveerd. De lampen op het bord blijven 2 minuten knipperen, genoeg tijd voor de ambulance om te vertrekken. Het waarschuwt de weggebruikers voor een gevaarlijke situatie en helpt de ambulancemedewerkers om veilig te vertrekken. Nadeel van dit waarschuwingsbord is dat het door de plaatselijke autoriteiten geplaatst en gefinancierd moet worden, dit is dus niet in alle gevallen een passende oplossing.

ingang ambulancepost

 

Waarschuwingslicht redt levens

Een andere mogelijkheid om toch de verkeersgebruikers te waarschuwen is om direct rondom de uitgang waarschuwingen te plaatsen, dit kunnen bijvoorbeeld lichtsignalen zijn zoals waarschuwingslichten of stoplichten. Bij knipperende waarschuwingslichten worden mensen geattendeerd op het openen van de deur, bij het plaatsen van een stoplicht moeten ze wachten tot de ambulance is vertrokken. Beide opties kunnen ook gecombineerd worden om er voor te zorgen dat er een zo veilig mogelijk vertrek wordt ondersteund.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de levens van de patienten worden gered, en als een veilige vertrek van de ambulance daar een beetje aan bijdraagt,  is iedereen geholpen.

Leave comment

Offerte aanvragen
Contacteer mij
Contacteer mij

Het formulier is succesvol verzonden

Naam:
E-mail/Telefoon: