Home » Nieuws en updates » Overheaddeur beveiligen

Blog

Overheaddeur beveiligen

Sectionaaldeur van Rolflex

Wat zijn uw opties?

Moderne overheaddeuren zijn standaard veilig. Ze moeten immers voldoen aan allerlei veiligheidseisen conform de Europese Normen. Er zijn diverse soorten beveiliging op een overheaddeur aanwezig. U kunt echter zelf ook nog maatregelen nemen om de overheaddeur beter te beveiligen. En dan bedoelen we beveiligen tegen zowel ongewenst bezoek als tegen letsel door schade.

Overheaddeur beveiligen tegen inbraak

Overheaddeuren zijn traditioneel geliefde doelwitten voor inbrekers. Van buitenaf zijn ze relatief gemakkelijk op te tillen waardoor ongewenste bezoekers gemakkelijk bij uw goederen of apparatuur kunnen komen. Als u op het punt staat een nieuwe overheaddeur te kopen, is het altijd verstandig om te vragen naar inbraakbeveiliging. Sommige deuren zijn leverbaar met ingebouwde automatische vergrendeling. Dat is de beste manier om een overheaddeur te beveiligen, simpelweg omdat niemand kan vergeten om de deur op slot te doen.

Ook een bestaande overheaddeur kunt u extra beveiligen. Om te voorkomen dat de deur geopend wordt zijn er diverse sloten in de handel die de deur mechanisch vergrendelen. De meeste hiervan dient u handmatig in te schakelen met een sleutel. Naar keuze kan dit slot van buiten of van binnen uit worden bediend, afhankelijk van hoe u de deur gebruikt. Een andere optie waarmee u het inbrekers minder gemakkelijk maakt is door de deur niet óp de vloer, maar een stukje ín de vloer te laten zakken. Zo kan de deur minder gemakkelijk opgetild worden. Tot slot kunt u nog een alarm installeren in de deur, waardoor inbrekers mogelijk afgeschrikt kunnen worden op het moment dat de deur geopend wordt.

Onderloopbeveiliging

Wanneer uw personeel of uw bezoekers letsel oplopen door het sluiten van een overheaddeur, kunt u aansprakelijk worden gesteld. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat u controleert of uw deur een vorm van onderloopbeveiliging heeft. Dat houdt in dat de deur ofwel stopt met sluiten ofwel weer omhoog gaat op het moment dat een persoon of obstakel in de deuropening staat. Er zijn diverse typen onderloopbeveiliging in de markt verkrijgbaar. De bekendste drie typen zijn de optische beveiliging, lusdetectie en de luchtdrukbeveiliging.

Bij de optische beveiliging wordt door middel van (infrarood) stralen een object “gezien” in de deuropening. Als de onzichtbare straal onderbroken wordt, wordt de deur gestopt of weer geopend. Er zijn eenvoudige optische systemen met één straal, maar ook lichtschermen of lichtgordijnen met een serie van stralen, die vriijwel de hele deuropening bestrijken. Het lichtscherm wordt op dit moment als de meest veilige vorm van beveiligen van uw overheaddeur gezien, omdat een groot deel van de deuropening gecontroleerd wordt op objecten. Een eenvoudige lichtstraal op een bepaalde hoogte controleert alleen of er op die hoogte een persoon of object is. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld kleine kinderen of lage objecten gemist worden.

Lusdetectie is vooral zinvol bij deuren waarbij vooral voertuigen aan komen rijden. Op het moment dat er een voertuig gedetecteerd wordt, wordt het sluiten van de deur onderbroken. Deze vorm van beveiliging is niet toereikend voor personenverkeer en wordt vooral aangeraden als extra beveiliging.

Luchtdrukbeveiliging wordt van oudsher veel gebruikt bij overheaddeuren. Onder de deur bevindt zich een rubber dat bij het sluiten van de deur én bij het raken van een obstakel of persoon wordt ingedrukt. Wanneer de luchtdruksensor merkt dat het rubber wordt ingedrukt bij het sluiten van de deur, zal de deur stoppen. Zo wordt letsel voorkomen. Deze vorm van beveiliging is toereikend, maar niet optimaal. Vooral bij langdurig gebruik van de deur kan het rubber verouderen of de gaatjes in het rubber gaan verstopt zitten. Dan kan de beveiliging minder goed functioneren. Regelmatig onderhoud is vereist.

Overige vormen van beveiliging

De meeste moderne deuren zijn, naast inbraak- en onderloopbeveiliging, ook nog voorzien van andere veiligheidssystemen. Deze zijn vooral bedoeld om schade aan mensen én de deur te beperken. Denk aan valbeveiliging of slapkabelbeveiliging. Valbeveiliging moet voorkomen dat de overheaddeur naar beneden valt wanneer een kabel breekt. Slapkabelbeveiliging voorkomt schade aan de motor of bekabeling wanneer de spanning op de staalkabels wegvalt.

Als u een nieuwe deur kiest, controleer dan goed welke beveiliging er standaard aanwezig is. Zoekt u een deur die standaard goed beveiligd is tegen inbraak? Kijk dan ook eens naar de Compact overheaddeur van Rolflex. Dit is een unieke overheaddeur met een automatische vergrendeling door haken in de zijrails. Zelfs de politie heeft bij invallen moeite met deze deur, weten we uit ervaring! Naast inbraakbeveiliging is de deur ook voorzien van alle andere vormen van beveiliging. Standaard.

 Galerij sluiten

Waar bent u naar op zoek?