Home » Nieuws en updates » Help, uw bedrijfsdeur is kapot! Hoe voorkomt u problemen?

Nieuws

Help, uw bedrijfsdeur is kapot! Hoe voorkomt u problemen?

Monteurs brengen hun kennis over op hun collegas in de Compact academy

Een klant belt  in nood op: “Mijn bedrijfsdeur is kapot, ik krijg hem niet meer dicht! Wat nu?” Een defecte bedrijfsdeur, het komt niet vaak voor, maar als het gebeurt is het heel vervelend.  U kunt uw bedrijf niet in, of u kunt uw bedrijf niet goed afsluiten. Een onwenselijke situatie met mogelijk negatieve gevolgen voor de continuïteit van uw bedrijf. Wist u dat u veel problemen kunt voorkomen met regelmatig onderhoud?

Niet iedereen weet dat een bedrijfsdeur, net als bijvoorbeeld uw auto, regelmatig onderhoud nodig heeft.  Of men weet het wel, maar denkt geld te kunnen besparen door het over te slaan. We leggen u graag uit hoe u problemen met uw bedrijfsdeur kunt voorkomen.

Voorkom storingen en verleng de levensduur van uw bedrijfsdeur

Afhankelijk van het gebruik van de deur kan een defecte deur uw bedrijf tot stilstand brengen. De deur kan pas weer worden gebruikt als de monteur de reparatie heeft uitgevoerd. U kunt problemen voorkomen door regelmatig onderhoud te laten plegen aan uw bedrijfsdeur. Tijdens het onderhoud worden mogelijke defecten aan de deur opgespoord en indien nodig verholpen, zodat storingen worden vermeden en verdere schade wordt voorkomen. Regelmatig onderhoud ​​draagt ook bij aan een langere levensduur van de deur .

Zorg voor veiligheid en voldoe aan verplichtingen

Het is ook belangrijk dat de veiligheidsvoorzieningen van de bedrijfsdeur regelmatig gecontroleerd worden. Gebeurt dit niet, dan kunnen er ongevallen ontstaan met schade of persoonlijk letsel ​​door niet of niet goed werkende veiligheidsvoorzieningen. Als de veiligheidsvoorzieningen regelmatig gecontroleerd worden en eventueel gerepareerd of vervangen worden, kan de veiligheid weer worden gegarandeerd.

Arbo-wetgeving

In Nederland moet de werkgever er volgens de ARBO-wetgeving = AI-14 voor zorgen dat de werkplek geen of zo min mogelijk risico voor werknemers vormt. Deuren vallen ook onder deze regel, (Artikel 3.13). Indien u een onderhoudsrapport kunt overleggen, toont u aan dat u er alles aan gedaan heeft om de bedrijfsdeur zo veilig mogelijk te houden.

Europese norm

Ook het regelmatig onderhoud van bedrijfsdeuren is wettelijk geregeld. In Europa bestaat hiervoor de Europese norm EN 13241-1. Hierin is bepaald dat sectionaaldeuren met elektrische aandrijving minimaal één keer per jaar een onderhoudsbeurt moeten krijgen. Als het onderhoud is uitgevoerd en alle mogelijke defecten zijn verholpen, krijgt de deur een onderhoudssticker en een onderhoudsrapport.. Bij veelvuldig gebruik van de bedrijfsdeur dient tweemaal per jaar onderhoud te worden uitgevoerd.

Let op! Veiligheidstests en onderhoud moeten worden uitgevoerd door gekwalificeerd personeel!

Wat gebeurt er tijdens het onderhoud?

Tijdens het jaarlijkse onderhoud van een bedrijfs- of industriedeur wordt de deur op meerdere punten gecontroleerd:

  • Ophanging en rails worden gecontroleerd op beschadiging en en roest
  • De bewegende onderdelenv (kabels, looprollen) worden getest op hun soepele werking of beschadigingen.
  • De afdichtingen worden nagelopen
  • De motor en alle bijbehorende besturingsonderdelen worden gecheckt
  • De veiligheidsfuncties worden getest
  • De panelen worden onderzocht op beschadigingen

Torsieveren:  Indien uw deur is voorzien van torsieveren (veelal standaard op overheaddeuren) dan dienen deze na 15.000 bewegingen te worden vervangen. Een kostbare klus. Heeft u een Compact deur, dan heeft u geluk, want deze heeft geen torsieveren, wat u extra onderhoud scheelt.

Als de monteur tijdens het onderhoud schade constateert, zal hij deze indien mogelijk onmiddellijk herstellen of ervoor zorg dragen dat de vervangende onderdelen zo snel mogelijk kunnen worden geïnstalleerd. Alle reparaties en controles worden genoteerd zodat er kan worden getraceerd wat er al aan de deur is gedaan.

Praktijkvoorbeeld:

Een autobedrijf heeft een deur die niet meer open wil. De eigenaar neemt contact op met de dealer voor een reparatie.

Bij inspectie door een monteur blijkt dat de deur in 2010 gekocht is en nooit is onderhouden. Door het gebrek aan onderhoud is de deur in de loop der jaren steeds iets minder goed gaan functioneren. Hierdoor is geleidelijk aan schade ontstaan. Om de deur werkend te krijgen, moeten diverse onderdelen vervangen worden. Dit is een kostbare operatie.

Als de klant ieder jaar onderhoud had laten plegen, was deze grote reparatie niet nodig geweest. Uiteindelijk is de kostenpost vele malen hoger door de schade, dan wanneer hij ieder jaar de deur had laten nakijken.

Transportschade is niet geheel te voorkomen, maar schade door gebrekkig onderhoud wel
Transportschade is niet geheel te voorkomen, schade door gebrekkig onderhoud wel.

Conclusie: onderhoud loont!

Onderhoud is belangrijk om de veiligheid van de bedrijfsdeur te waarborgen en storingen te voorkomen. Daarnaast wordt de levensduur van de deur verlengd door regelmatig onderhoud. Jaarlijks onderhoud en een veiligheidscontrole is in veel landen zelfs verplicht en moeten worden uitgevoerd door gekwalificeerd personeel.

We zien helaas in de praktijk te vaak dat het overslaan van onderhoud leidt tot extra kosten voor reparaties. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Overweeg daarom om een ​​onderhoudscontract af te sluiten met een vertrouwde dealer. Veel dealers bieden u extra voordelen als u een onderhoudscontract heeft, zoals korting op reserveonderdelen of snellere hulp bij problemen met de deur. Neem contact op met uw dealer voor meer informatie.

Heeft u een Compact deur en wilt u een onderhoudscontract? Neem contact op met ons!

 Galerij sluiten

Waar bent u naar op zoek?