Home » Nieuws en updates » De industriedeur als trend

Blog, Inspiratie, Nieuws

De industriedeur als trend

Compact sectionaaldeur - sectionaal poort - sectionaalpoort - Rolflex

Het gebruik van industriële materialen in en om woningen is inmiddels gemeengoed geworden. Strakke stalen kozijnen zijn bijvoorbeeld op het moment trending en deze trend zet zich door naar andere toepassingen. We zien steeds meer architecten woningen ontwerpen waarin industriedeuren gebruikt worden. Industriedeuren zijn gemaakt voor toepassing in bedrijfsgebouwen, maar door de industriële trend wordt het onderscheid in bouwmaterialen voor industrie en woningen kleiner.

Industriedeuren kunnen worden toegepast in tuinhuizen en zwembaden, maar ook omgebouwde garages en terrasoverkappingen. Daarnaast kunnen ze in sommige gevallen ook goed worden ingezet als afscheiding in een gebouw. Denk aan scholen of horecagelegenheden waar grote ruimtes moeten kunnen worden opgedeeld.

Het strakke uiterlijk en de mogelijkheid om een groot oppervlak in één keer af te sluiten maken dat de industriedeur in sommige gevallen een alternatief kan zijn voor een traditionele schuifpui, een vouwwand of andere standaard afscheiding.

Welke mogelijkheden zijn er?

Maatwerk deuren

Als je denkt aan industriële, stalen deuren om een groot oppervlak mee af te sluiten, dan denk je al snel aan maatwerk. Dit kan mooie en originele resultaten opleveren, maar is vaak ook duurder. Hierdoor is deze optie wellicht niet voor iedereen geschikt.

Traditionele overheaddeuren

Het gebruik van een overheaddeur of sectionaaldeur is een mogelijk alternatief voor maatwerk deuren. Overheaddeuren rollen bij het openen naar boven weg over een rail, meestal langs het plafond. De deuren zijn er zowel in standaard maten als in maatwerk, maar kunnen in beide varianten tegen relatief lage kosten worden gefabriceerd.

Als ontwikkelaars van de Compact vouwdeur jeuken onze handen bij het zien van sommige toepassingen van overheaddeuren in gebouwen (zie onderstaande afbeeldingen). Een strak ontworpen, mooi ingerichte ruimte, waarbij het plafond ontsierd wordt door rails waarover de overheaddeur schuift. We kunnen ons voorstellen dat dit niet door iedereen even mooi gevonden wordt. Voor gebruik als scheidingswand in een gebouw is een traditionele overhead deur dan ook minder geschikt.

De Compact vouwdeur voor zowel binnen als buiten

De Compact vouwdeur vouwt zich op in de deuropening en hierdoor kan de deur mooi worden weggewerkt in het gebouw. De deur kan zowel naar binnen als naar buiten toe opgevouwen worden, waardoor er altijd een manier gevonden kan worden om de deur onzichtbaar weg te werken. In het plafond of aan de buitenkant van het gebouw.

Doordat de deur geleverd kan worden met zowel sandwichpanelen, transparante vulling (full vision) als lichtdoorlatend materiaal (full light) kan de deur op veel plaatsen toegepast worden. Zowel aan de buitenkant van het gebouw, als deur, maar ook in het gebouw als scheiding tussen twee ruimtes. Bovendien werkt de deur vrijwel geruisloos, zodat de deur zonder overlast geopend of gesloten kan worden. 

Compact deur volledig verwerkt in het plafond.
Net als bij Raw Studios kan de Compact vouwdeur gebruikt worden als flexibele afscheiding

Een industriedeur in een niet-industriële omgeving. Waar moet u op letten?

Waar moet u op letten als u overweegt om een industriedeur, van welk type dan ook, in of rondom een woning te plaatsen?

  • Aan een industriedeur worden andere eisen gesteld als aan een deur in of rondom woningen. We raden alle architecten aan de geldende veiligheidseisen na te gaan en te controleren of de deur hieraan voldoet. Dit kan in sommige gevallen ook gelden als u een garagedeur in een woonruimte wilt gebruiken.
  • De isolatiewaarde van een industriedeur met plexiglazen panelen is minder hoog dan die van bijvoorbeeld een schuifpui of openslaande deuren met goed geïsoleerd glas.

Kortom:

De industriedeur kan op veel meer plaatsen worden toegepast dan in eerste instantie gedacht. Vooral voor het afsluiten van hoge en brede ruimtes kan de industriedeur een alternatief zijn. Wel zouden we alle architecten adviseren om goed na te gaan welke veiligheidseisen gelden en wat de gewenste isolerende eigenschappen van de deur of afscheiding zijn.

Nog even over de Compact vouwdeur

De Compact vouwdeur biedt ten opzichte van traditionele overheaddeuren het voordeel dat de deur zich Compact opvouwt. Er zijn geen rails nodig aan het plafond. Als u in uw ontwerp kiest voor beglazing, dan gebruiken we hoogwaardig acrylaat of polycarbonaat. Dit biedt een luxe uitstraling en optimale transparantie, maar isoleert minder dan isolatieglas. Vanwege het gewicht van glas kunnen de deuren niet worden uitgevoerd met glas. Tevens is de Compact vouwdeur het best geschikt voor deuropeningen hoger dan drie meter.

Wilt u weten of de Compact vouwdeur voor de door u te ontwerpen ruimte geschikt is? Stel dan vrijblijvend de perfecte deur samen met onze deur configurator! U kunt hierbij ook een tekening of BIM file downloaden, zodat u het in uw ontwerp kunt opnemen. Bij vragen helpen onze adviseurs u graag.

Compacte poort omsluit het zwembad
Raw Studios van binnen

 Galerij sluiten

Waar bent u naar op zoek?